Uvoz robe iz Republike Kine u Srbiju pitanja i odgovori

1. Da li se i u našoj zemlji oseća pojačan uvoz kineske robe?

Trend povećanog uvoza kineske robe je dugi niz godina prisutan ne samo u Srbiji, već i u celom svetu.

 
2. Koje vrste roba najčešće uvozimo iz Kine?

Najzastupljenije su kategorije sledećih roba: mašine, aparati i uređaji; proizvodi od gvožđa i čelika, odeća, obuća, igračke, plastični i keramički proizvodi.

3. Da li se prema postojećim podacima neke robe sada uvoze više nego ranije?

Podaci za 2012. i 2013. godinu govore u prilog tome da se vrednost uvoza povećao samo u kategoriji mašina, aparata i uređaja, dok ostale kategorije doživljavaju blagi pad.

4. Kao se doprema roba iz Kine?

Roba se doprema doprema kontejnerski u drumskom saobraćaju iz riječke ili koparske luke gde se prethodno istovara sa brodova.

5. Kako objašnjavate “poplavu“ kineske robe na svakom koraku?

Јednostavno, cene te robe su niske, a u okolnostima kada su privreda, pa i standard građana ugroženi nije za čuđenje što je takva roba tražena.

6. Oduvek su, čini se, postojali problemi sa kontrolom te robe?

Tačno, carinska služba Republike Srbije ulaže velike napore da se kontrola kineske robe obavi na adekvatan način, te da bezbednost građana i njihovo zdravlje, kao ni domaća privreda ne budu ugroženi. Treba, međutim, imati u vidu da je kontrola takve robe – njene količine, vrste i vrednosti – jako težak posao.

Najčešće je reč o robi u rasutom stanju koju je gotovo nemoguće sortirati i prebrojati, a poseban problem je i to što se roba doprema u kontejnerima koji su gotovo vakumirani, tako da se svako uzimanje slučajnog uzorka graniči sa podvigom.

7. Kako se onda mi štitimo? 

Sada već možemo da potvrdimo informaciju da će ponovo biti pooštrene mere za carinjenje kineske robe. Prihvaćen je predlog da se ta roba ubuduće ponovo carini na samo tri robne ispostave – u Carinarnici Novi Sad, Beograd i Niš.

Ta odluka je bila neophodna, kako bi se uvele dodatne mere kontrole. Naime, radi se o tonama specifične robe koja je često u rasutom stanju, pa je pregledačima posao maksimalno otežan.

8. O kolikoj količini robe je reč?

Da biste stekli sliku o tome o kolikoj količini robe je reč, navešćemo podatak da je 2012. godine uvezeno malo manje od 190.000 tona robe u vrednosti od oko pola milijarde evra, dok je 2013. godine uvezeno nešto više od 160.000 tona robe čija je vrednost oko 440 miliona evra. 


9. Zašto se ponovo pooštravaju mere kontrole kineske robe?

Pomenuta roba često završava na tzv. “buvljacima“ i uličnoj prodaji uz izbegavanje plaćanja poreza, angažovanje radne snage “na crno„ i druge nepravilnosti, zbog čega je bilo neophodno ponovno uvođenje ovih mera.


10. Zašto se ta roba pokazala kao “problematična“?

Trećina tekstilne robe koja stigne u Srbiju iz Kine nema odgovarajuću deklaraciju ili pak ima deklaraciju sa neistinitim podacima. Dešava se da se u tako velikim kontingentima robe krije i deo koji nije prijavljen, a neprijavljivanje robe se strogo kažnjava.

Kod kineske robe je čest slučaj kršenja prava intelektualne svojine, odnosno zloupotrebe robne marke koja se prišiva na kopije proizvoda. Ukoliko se naiđe na takvu robu postupak se prekida, a slučaj preuzima Odeljenje za zaštitu intelektualne svojine UC. 

Јedan od glavnih problema su i umanjene vrednosti faktura za pomenutu robu. U više navrata je ustanovljeno da je gotovo 80% prikazanih faktura iz Kine netačno. To automatski znači da je carinska osnovica niža nego što bi trebalo da bude, pa će biti naplaćen i manji iznos dažbina.

 
11. Da li to znači da je državni budžet oštećen?

Da i zbog toga i uvodimo dodatne kontrole da bismo sprečili takav odliv sredstava, jer je utvrđeno da je realna vrednost pomenute robe nekoliko puta veća od prijavljene.


Treba da bude sasvim jasno da je cilj oštrijih kontrola efikasnije punjenje budžeta, a ne sprečavanje uvoza kineske robe.

12. Na osnovu čega se carini kineska roba?

Osnov za carinjenje kineske robe je, kao i za bilo koju drugu robu, prijavljena vrednost. Međutim, ukoliko je iz nekog razloga prijavljena vrednost neprihvatljiva, carinici je utvrđuju na osnovu podataka o cenama kojima raspolažu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *