Ušteda na plinu

Ugradnja plina i ušteda na gorivu u godinu dana. Izračunajte koliko uštedite ako odlučite ugraditi plin u dizel ili benzin motor. Cijena ugradnje plina u automobil u Bosni i Hercegovini razlikuje se od servisa do servisa i nećemo je koristiti za izračun uštede. Krajnji izračun lako možete usporediti s ponudom za ugradnju plina. Cijena ugradnje plina u automobil ovisi o vrsti plinske instalacije, vrsti motora, a cijene se razlikuju u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Najbolji pristup bi bio da zatražite više ponuda za ugradnju, rezimirate i odlučite se za servis koji ugrađuje plinsku instalaciju. Razlike u cijenama ugradnje mogu biti značajne ako se plin ugrađuje u RS-u ili u FBiH. Važno je odabrati servis koji može izdati tehničku dokumentaciju, koja je neophodna za homologaciju plinske instalacije i upisivanja plinske instalacije u prometnu dozvolu.

Plin možete ugraditi u dizelski ili benzinski motor (Single Point Injection ili Multi Point Injection) sistem plinske instalacije.

Nakon toga, koristeći točku za decimalni unos, popunite polja: prosječna potrošnja goriva, cijena goriva i cijena plina.

Kalkulator za uštedu na plinu će izračunati kolika je ušteda ako vozite na LPG, ovisno o tome koju plinsku instalaciju imate u planu ugraditi i kakve će biti postavke vožnje na plin.

Potrošnja goriva i ušteda na plinu

Unesite informacije za izračunavanje

Pogonsko gorivo

Plinska instalacija

Potrošnja goriva: l/100km

Cena goriva: RSD

Cena plina: RSD

Mesečno pređenih kilometara: kilometara/mesečno

Vaš auto troši 0l u proseku na prijeđenih 100 kilometara.

Mjesečno u proseku napravite 0 kilometara, i potrošite 0 litara goriva. To znači da svaki mesec platite 0RSD, gorivo, po ceni od 0KM/l.

Godišnje u proseku prijeđete: 0 kilometara, pa možemo izračunati da ste na gorivo dali 0 RSD u godinu dana.

Ako ugradite plin, ušteda je sledeća:

Cena 1l (1Kg) plina je 0 KM, a Cena je RSD, pa imamo razliku od RSD po litri, u korist plina.

Niste odabrali potrebne parametre za izračun

Prosečna potrošnja auta i ušteda na plinu

Plinska instalacija (dizel ili benzin) – ušteda na plinu

Uštede korištenjem plina kao goriva postaju sve popularnije, posebno u Srbiji, ali i u susjednim zemljama Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Instaliranje gasa u dizel ili benzinske motore može doneti značajne godišnje uštede goriva.

Sve veći broj vozača se odlučuje za ugradnju benzina u automobil pre svega zbog uštede, ali i zbog drugih prednosti upotrebe plina kao goriva u automobilu.

Plin nudi brojne prednosti, da nabrojimo samo neke: manje zagađuje, manje šteti unutrašnjosti motora, ulje u motoru traje duže, a ako je pravilno instalirano, motor radi ravnomernije i ima bolje performanse. Plin u automobilu daje duži radni vek ostalim komponentama, a posebno izduvnom sistemu (katalizator i PDF).

U tabeli ispod možete videti kolika je ušteda ako vozite na benzin, posebno za ugradnju plina u dizel motore ili ugradnju plina u benzinske motore. Rezultati se izračunavaju prema parametrima i vrednostima koje ste uneli, uzimajući konstante koje smo postavili prema praktičnom znanju, dokumentaciji i tehničkim specifikacijama proizvođača gasne instalacije.

Kalkulator: Potrošnja goriva, auto na plin

Ugradnja gasa u dizel motor već dugo se radi u svetu, dok je kod nas to, možemo reći, nova tehnologija. Najčešće se ugradnja vrši na velike dizel motore, radne mašine, brodske motore, ali u poslednje vreme i na dizel motore putničkih automobila.

Instalacija plina u benzinskim motorima je već dobro poznata stvar i veoma popularna u Srbiji. Treba napomenuti da se gas instalira u susednim zemljama, ali i u razvijenim zemljama kao što su Nemačka, Holandija, Belgija Švajcarska i druge. I zbog uštede i ekoloških standarda, ugradnja plina u automobil je sve aktuelnija pojava.

Cena autoplina u Srbiji varira, kao i svuda, pa smo odlučili da predstavimo kalkulator potrošnje autoplina i uštede gasa. Unesite parametre i sami izračunajte koliko automobil troši gorivo.